"A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota:
az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon."

Albert Schweitzer

Meggyőződésem, hogy ez a 7 Lépés  szükséges és elengedhetetlen a teljes testi-lelki egyensúly megteremtéséhez. Mindenki  számára ismert egyszerű dolgok, tények ezek. A kérdés csak az, hogy sikerül e beiktatni a mindennapi teendőink közzé?! Mert ez a lényeg. Beleszőni a napi ritmusunkba, és ami még fontosabb, rendszeresen csinálni is. Csak pár mondatban írok ezekről a szinte kimeríthetetlen témákról, mert a blogban részletesen kifejtem majd mindegyiket külön-külön. Az első találkozásunk alkalmával személyre szabottan  kerülnek elemzésre.

7. Lépés - Mozgás

A szellemi frissesség alapfeltétele is

Mozogni muszáj. Vagyis nem muszáj, de célszerű. Mozgással tudjuk megteremteni a minőségi lét feltételeit magunk számára, összhangot a test és a lélek között. Az "ép testben ép lélek" nem egy ócska közhely, hanem egy igazi bölcsesség. Az egészséges test tudja csak biztosítani a lelki fejlődést,szárnyalást.

Ez a mozgás bármi lehet, mindenkinek saját ízlése szerint; a reggeli sétáktól kezdve, az edzőtermi bonyolult gyakorlatokon át, jóga, salsa, aerobik. Bármi, ami felpezsdíti vérkeringésünket, felgyorsítja agyi tevékenységünket.

Mozogjunk rendszeresen, minden nap! Kezdjük el apró pici lépésekkel, lássunk neki még ma!

6. Lépés - C vitamin

A csodálatos C-vitamin

Vannak pártolói és ellenzői. Én rajongója vagyok. Azt vallom, hogy a C-vitamint mindig minden körülmény között pótolni kell.*

Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus csodálatos felfedezése óta tudjuk élvezni áldásos hatását.
Ő maga is hatalmas dózisban szedte, 4-5 ezer mg bevételét ajánlotta naponta mindenkinek.  Ez a különleges vitamin frissen tartja az immunrendszert, növeli a testi és szellemi teljesítőképességet, feszessé teszi a bőrt és még megannyi hasznos dologban segít szervezetünknek az egész-ség fenntartásában.

Szedjünk C-vitamint minden nap!
(*egyéni érzékenység figyelembevételével, egyes betegségek esetén nem vagy egyeztetve a többi gyógyszerrel)

5. lépés - Relaxáció

A relaxáció olyan állapot,  amikor a testet tudatosan ellazítjuk és megpróbálunk a belsőnkre koncentrálni. Ilyenkor a környezetből kikapcsolódunk, az élményt akár megváltozott tudatállapotnak is lehetne nevezni. A relaxáció könnyen elsajátítható és nemcsak azoknak való, akik szerteágazó tudásra tettek szert a keleti tanokban. Ez a fajta pihenés javítja a teherbírásunkat, hatékonyságunkat és teljesítményünket minden téren. Segítségével egészségeseb és boldogabb életet teremthetünk magunknak.
A cél - megszabadulni a feszültségektől, elérni a testi-lelki ellazulást, a belső békét.

Ma van a tökéletes pillanat, amikor nekilátunk!

4. Lépés - Friss levegő, napfény

Angliában már réges-régen többen is hirdették a napfény és a friss levegő gyógyító hatását. John Lettsom (1744–1815) orvos receptre írta fel a tengeri levegőt és a napfényt a tuberkulózisban szenvedő gyerekeknek.

Az 1800-as évek óta sokat fejlődött a tudomány, de a modern kutatások is hasonló eredményekhez vezettek. Egy Kínában készült, 2011-es tanulmány megállapította, hogy a rosszul szellőző, zsúfolt kollégiumokban „több légúti fertőzést regisztráltak”.

Szenteljünk naponta pár percet a sétának, járjunk egyet, szellőztessük ki tüdőnket,elménket.Közben figyeljük a fákat, madarakat.Tegyük félre napi teendőinket. Napsütésben vagy esőben akár, óriási energiát tudunk így begyűjteni magunknak.

Ha mindez nevetéssel és vidámsággal párosul, akkor frissítő- gyógyító ereje páratlan.

Ne állj meg!

Olvasd el a további 3 hasznos lépést is!

Dr. Balahuri Brigitta
orvos hipnotherapeuta

3. Lépés - Egészséges táplálkozás

Az egyik hobbym a főzés és imádok enni is, de vannak fontos szempontok, amiket általában nem árt betartani.

  1. Naponta 5-6 alkalommal együnk és ezek kis, maroknyi adagok legyenek, így anyagcserénket folyamatosan működésben tartjuk.
  2. Zárjuk ki teljesen a cukrot és a fehér lisztet (jól pótolhatók,csak át kell állni).
  3. Az étel friss, minőségi alapanyagokból készüljön.
  4. Lehetőleg kerüljük a konzerveket, befőtteket, mert rengeteg rejtett sót és cukrot tartalmaznak.
  5. Evés előtt igyunk meg egy nagy pohár vizet. Kell a napi 3 liter és az étvágyunk is azonnal csökken.
  6. Rágjunk alaposan, közben élvezzük az ízeket, így hamarabb érjük el a teltségérzetet.
  7. Friss zöldségeket is együnk a gyümölcsök mellett.

2. Lépés - Alvás

A National Sleep Foundation közleménye szerint a felnőttek alvásigénye napi 7- 9 óra.Az ébren töltött időtartam hosszával egyenes arányban nő az elalvásra való hajlandóság.A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer  védekezőképességét.

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a tartós alvásmegvonás halálhoz is vezethet.

A rendszeresség a jó alvás egyik előfeltétele és a biológiai óránknak az használ leginkább, ha az alvással töltött órák éjszakára esnek. Ugyanis a regenerálódáshoz,  megújuláshoz szükséges hormonok éjfél előtt, az alvás kezdeti szakaszában termelődnek a legintenzívebben.

Tanuljunk meg jól kialudni magunkat,feküdjünk le lehetőleg este 10 előtt minden nap!

Az alvás a fiatalság  forrása!

1. Lépés - Víz

Az emberi szervezet egy bio-elektromos víz gépezet is, ami 20 kilogrammonként 1 liter vizet igényel az üzemeléshez. Minden egyes sejt, amiből a test áll, az életét a friss, tiszta vízellátásnak köszönheti. Ha a test nem kapja meg az állandó és megbízható vízellátmányt, el kell döntenie, hogy némely funkcióktól megvonja a vizet, hogy a rendelkezésre álló víz felosztható legyen a létfontosságú működésekhez. Például az agy teljes prioritást élvez és amíg nem áll rendelkezésére a számára nélkülözhetetlen vízmennyiség, addig bizonyos szervek vízellátását a szervezet visszafogja.

Naponta 1l tiszta szénsavmentes víz 20 kilogrammonként - ez a cél!