Szeptember 20 - ma van a rizs világnapja

Az ünneplés helyett inkább arra gondolok, hogy emberek milliói a Földön csak rizst tudnak enni, ami egyben az életüket is jelenti, mert megmenti őket az éhhaláltól.

Az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható. Teljes értékű, igen egészséges táplálék.A barna rizs kiemelkedően hasznos. Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt még nagyobb a tápértéke. Komplex B vitamin forrás és az anyatejhez nagyon hasonló az aminosav összetétele. Könnyen emészthető keményítője miatt diétás ételnek is jó.

A rizst az újkőkor óta ismerték, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein.

76 százaléka keményítő, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása.
Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Kifejezetten sok a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne.
Egy univerzális táplálék