Semmi tanács

"Első találkozásom egy tibeti lámával.
Akkoriban nagyon sokat olvastam, mindenféle vallásos irodalmat, köztük buddhizmust is, de nem választottam még közülük, jó volt így. Azonkívül egyszerű indiai jógát gyakoroltam, csak úgy könyvből.
Indiába készültem és barátom tanácsára felkerestem a helyi tibeti lámát, hogy tanácsot kérjek tőle, az úttal kapcsolatban meg úgy általában.
A láma egyszerű kis szobájában fogadott. Teával kínált és beszélgetni kezdtünk. Mondtam neki, hogy megyek Indiába, mit tanácsol. Erre megkérdezte, hogy miért megyek? Elmondtam neki. Erre azt mondta, ha ilyen motivációval megyek, hasznos lesz út. Semmi tanács. Aztán kértem, hogy adjon valami tanácsot gyakorlatokkal kapcsolatban. Erre megkérdezte, hogy gyakorlok-e valamit. Mondtam indiai jógát. ( közben arra számítottam, hogy most biztos mond valami tibeti módszert, hogy azt csináljam). De nem, csak azt mondta: az jó, csináld tovább. Kicsit meglepődtem, hogy miért nem a "saját" módszerét nyomja. Ezért tovább feszegettem, és megkérdeztem, hogy jó, de mit olvassak? Erre azt mondta: amit akarsz. Ennyi volt a beszélgetés. Semmi tanács, semmi tibeti módszer, semmi buddhista irodalom. Mikor eljöttem erőt éreztem. Azt éreztem, hogy az ember bízik bennem, bízik a tudatomban, bízik a döntéseimben. Ettől erőt és önbizalmat éreztem. Pedig nem kaptam semmit , se tanácsot, se módszert. De pont ez fogott meg. Hogy a láma nem nyomta rám a módszerét, hanem megerősítette lényem. Akkor már tudtam: ez kell nekem. Ez a bölcsesség, ez a tér, ez a szabadság, amit a láma éreztetett velem....." ( Jozef Wist írása)