Őszibarack - a gyümölcsök királynőjének tartott hamvas finomság.

A rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona a mandula, távolabbiak a szilva és a kajszi.
Őshazája Kína.Európában Itálián keresztül terjedt el.
 

Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti. Csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin  van benne. B-vitamin és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti és a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.  A benne lévő kálium és nátrium  7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

1. Szépítő barack

Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, valamint erősíti azokat.

Pépesítve tejszínnel vagy mézzel arcpakolásnak is kiváló. ( amikor eszem mindig kenek az arcomra is belőle, majd 15 perc múlva langyos vízzel leöblítem )

 

2. Szívvédő őszi gyümölcs

Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetet, és segít megszabadulni a feszültségtől. Természetgyógyász szakemberek nem véletlenül írnak fel gyakran pácienseiknek őszibarack fogyasztásra épülő gyümölcsnapot. Az ínycsiklandó finomság ugyanis segít eltávolítani a szövetekből a megrekedt vizet, így tehermentesítve a szívet és az érrendszert.

 

3. Diétás és csontépítő

Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is. Ráadásul  85-90%-a víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. Erősíti a csontokat ,mivel sok kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Így a csontritkulás megelőzésére  is tökéletes választás.