Mire figyelsz? Mire gondolsz?

Sok mindent megmondhatnak nekünk mások, számtalan dologba beleszólhat a környezetünk és megpróbálhat minket a saját ízlésére alakítani, irányítani. Ezt teszik is nap, mint nap.
Megy a "nagy játék". És kialakulnak ezek az ál/hamis, lelkiismeret furdalásra épült kapcsolatrendszerek (mert ha nem az elvárás szerint idomulunk, akkor máris érezzük, hogy jönnek a megtorlások).

Egyetlen dologra nincs ráhatása senkinek, de senkinek! Arra hogy mire gondolunk, hogy mire fókuszálunk.
És ezt érdemes kihasználni!

Mert meghatározza a kedélyállapotunkat az, hogy éppen mire figyelünk. És amikor számunkra tetsző, nem kikényszerített témákon elmélkedünk, akkor azonnal jól érezzük magunkat, megtelünk energiával és másképp látjuk a világot.
Semmi sem fontosabb, mint hogy az adott pillanatból kihozzuk a maximumot és ezáltal boldogok legyünk itt és most.
Ez az alap. Itt kezdődik minden. Ez meghatározza a következő perceinket is, erre lehet aztán építkezni.

Tehát, mindig olyan dolgokra összpontosítsunk, amelyek jó érzésekkel töltenek el minket, még akkor is, ha ezek másoknak épp nem megfelelőek vagy irreálisnak tűnnek.

Persze, ha ezt begyakoroltuk és rendszeresen használjuk is, akkor jönnek a következmények. Pozitívak a saját részünkről. Mert a tartós kellemes gondolatok nagyon jót tesznek nekünk. Rezgésszintünk is emelkedik, ami egy spirált indít el. Magabiztosságunk egyre növekszik, lehetőségeink javulnak, szabadabbak vagyunk. Ez a felszabadultság pedig már nagyon látványos. Ilyenkor jönnek a kérdések. Mi történt veled, hogy ilyen jókedvű vagy? ( ebben a kötelezően rosszkedvű világban) És máris kapjuk a negatív hatások is. Mert a környezet nagyon ritkán értékeli az effajta attitűdöt és hamar keres visszahúzó, lerántó megoldásokat a kivirágzott, testileg-lelkileg fellendült emberek számára.

"Vagy a jelenlegi körülményeidre hangolódsz rá, vagy az álmaidra!" - mondja Estre Hicks.

Igen, ez az elvárás kívülről. Nekünk is ezt a savanyú, panaszkodós, elkeseredett ritmust "illik" felvenni. Nem lóghatunk ki a sorból. Nem lehetünk szabadok.

Nem lehetünk?

"Egy szabad ember élete személyes sértés mindazok számára, akiket gúzsba kötnek a szerepeik és az előítéleteik." - Paulo Coelho.

Mit válasszunk? 

Szerep vagy Szabadság?