Jó tudni ezekről a rémisztő tényekről

Az EWG egy non-profit civil szervezet, amely 1993-ban jött létre az Egyesült Államokban. A környezet és az emberek egészségének védelmét tűzte ki célul. Különösen a legvédtelenebb csoportokra koncentrál, mint a csecsemők és a gyermekek, akiknek a szervezete már a magzati kortól kezdve számtalan méreg hatásának van kitéve. Igyekszik elérni, hogy az olyan szövetségi irányelveket, amelyek a természeti erőforrásokat és környezetet károsítják, a fenntartható fejlődést szolgáló politikával váltsák fel, szigorítsák a szabályozásokat.

Az EWG munkatársai a már meglévő adatok és jogszabályok tanulmányozása mellett folyamatosan követik a legújabb tudományos publikációkban közölt eredményeket, és maguk is végeznek kísérleteket a szervezet laboratóriumaiban. Céljuk, hogy feltárják a közegészséget és a környezetet fenyegető kockázatokat, és egyúttal megoldásokat is javasolnak. Az EWG-nek köszönhető többek között, hogy a legtöbb forgalomban levő cumi és cumisüveg ma már BPA-mentes.

Ha megengedhetjük magunknak, az EWG inkább az organikus zöldséget, gyümölcsöt ajánlja. Ám ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor jön jól a lista, melynek segítségével talán jobb döntést hozhatunk vásárláskor. Az EWG is azt ajánlja, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, de ennek a listának köszönhetően remélhetőleg kevesebb vegyszer kerül majd az asztalra.

Néhány fontos kimutatása a kutatásnak:

Súlyarányban egy átlagos krumpliban több rovarirtószer volt, mint bármilyen más zöldségben
Egyetlen szőlőszem vagy édes paprika több mint 15 féle vegyszert tartalmazott
Egy darab koktélparadicsom, nektarin, barack, vagy import eper 13 féle rovarirtót tartalmazott

A legmagasabb rovarirtó tartalmú 12 zöldség és gyümölcs:

Alma
Barack
Nektarin
Eper
Szőlő
Zeller
Spenót
Kaliforniai paprika
Uborka
Koktélparadicsom
Zöldborsó
Krumpli

A legkevesebb rovarirtó tartalommal rendelkező zöldség és gyümölcs:

Avokádó
Édes kukorica
Ananász
Káposzta
Hagyma
Spárga
Mangó
Papaya
Kiwi
Padlizsán
Grapefruit
Sárgadinnye
Karfiol
Édes krumpli