Csicseriborsó - a sokoldalú kedvenc

Néhány forrás szerint az egyik legrégebb ismert étel, mivel a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában talán a legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik. A humusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás, vagy épp fűszeres az íze. Főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatívája lehet a szószoknak.


Elkészíteni nagyon egyszerű. Este be kell áztatni dupla adag vízben, másnap reggel tiszta vízben főzni 10-15 percig. Aztán mehet bele a saját gyártmányú ( két nappal ezelőtti poszt ) tahini, só bors, fokhagyma, olíva olaj. A robotgépben 3 perc alatt "megszeretik egymást".
A csicseriborsót a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, köretnek lehet fogyasztani, fasírt is készülhet belőle. Az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán, lisztje adalékként hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható, általa a kenyér ízletesebb, tovább eltartható. A csicseriborsó nagyjából 20% fehérjét, 40% szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Energiatartalma: 275 kcal (1152 kJ)/100 g.

Változatossá teszi az étrendünket.